(Maribor, 27. junija – sporočilo za medije) – V mariborskem podjetju comTEC so zaključili prenovo tehnološkega procesa digitalnega tiska in avtomatizirane dodelave materialov. S tem so, po lastnih navedbah, postali prvo ekološko in visokotehnološko podjetje za digitalni tisk ter produkcijo vizualnih komunikacij v Sloveniji in tem delu Evrope.

Visokotehnološki stroji omogočajo uporabo okolju prijaznih EKO Greenguard certificiranih barv, zmanjševanje porabe električne energije zaradi uporabe UV LED svetlobe in uporabo izjemno čvrstih materialov na osnovi papirja, ki jih je po uporabi mogoče reciklirati.

Podjetje z lastnim energetskim modelom, ki vključuje proizvodnjo električne in toplotne energije iz obnovljivih virov z investicijo v energetsko učinkovitost, pridobi štirikrat več energije, kot je potrebuje za svoje poslovanje. S tem izpuste toplogrednih plinov v ozračje zmanjša za 23 ton letno.

“Načrtovana in izvedena posodobitev tehnološke opreme v podjetju celostno izpolnjuje naše ciljno zastavljene smernice poslovanja. Tako po integraciji visokotehnološke in avtomatizirane opreme za velikoformatni digitalni tisk in dodelavo, kot okoljsko trajnostne zaveze podjetja, z uporabo ekološko certificiranih barv, energetsko učinkovito opremo in z usmeritvami k uporabi okolju prijaznih materialov, ki se enostavno reciklirajo,” je na današnji predstavitvi v Mariboru povedal ustanovitelj in prokurist podjetja comTEC Peter Kavčič.

Skupek vseh aktivnosti naj bi po pričakovanjih še dodatno izboljšal konkurenčne prednosti ter izdelke podjetja v širšem regijskem prostoru ter zagotovil stabilnost obstoječih in novih delovnih mest v podjetju. “Še naprej pa bomo dajali prednost celovitosti – razvoju, kakovosti, ekologiji in avtomatizaciji,” je dodal.

Med najnovejšimi tehnološkimi pridobitvami je industrijski (hibridni) UV LED tiskalnik Durst. Za neposreden tisk na najrazličnejše materiale uporablja “Eco, Children’s, Schools and Food friendly” barve, ki jih UV LED svetloba takoj posuši na tiskane materiale, kar omogoča neposredno nadaljnjo obdelavo. Sam odtis je v foto kvaliteti, izjemno živobarven, kreativno pa se lahko dodajo tudi številni efekti.

Nadaljnjo obdelavo materialov povsem avtomatizirano izvaja rezalnik oziroma cutter proizvajalca Zünd, ki jih pri produkciji dirkalnikov uporabljajo tudi moštva formule 1.

Gre za multifunkcionalen stroj, ki omogoča razrez, frezanje, konture, zgibe, izseke, naseke, označevanje, luknjanje in perforacijo ter postavlja standarde glede kakovosti, zanesljivosti in fleksibilnosti. Maksimalna natančnost je zagotovljena s pomočjo kamere in ustrezne programske opreme, s kombinacijo različnih orodij, pa je moč obdelati praktično vse materiale.

Podjetje, ki ima za sabo 20 let poslovanja, je za svoje delo prejelo številna priznanja in certifikate. Med njimi je certifikat Excellent SME 2014 oziroma pečat odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, leta 2011 pa je bil comTEC razglašen za energetsko najučinkovitejše podjetje leta.