Vedno več podjetij v svojih oglasih izpostavlja svojo okoljsko odgovornost in išče različne okolju prijazne rešitve, med katere spadajo tudi okolju prijazne nalepke. Že pred leti so se pojavili materiali v ploščah, katerih osnova je papir, nekateri teh materialov so bili izdelani tudi iz predhodno recikliranih surovin. Sedaj pa je možno uporabiti tudi nalepke, katerih osnova ni več PVC.

Okolju prijazne nalepke pa ne pomenijo zgolj izdelavo folije brez PVC-ja. Vemo, da se pri klasičnih samolepilnih folijah uporablja tudi lepilo, ki ekološko ni neoporečno. Ravno zato so proizvajalci medijev za tisk našli rešitev tudi na tem področju. Namesto klasičnih lepil, se uporablja pri okolju prijazni foliji lepilo, ki je osnovano na vodi.

Potem pa je tu še tisk

Obstajajo različne tehnologije tiska. Večinoma pa se za tisk na PVC folije uporabljajo tiskalniki s solventnimi barvami, ki okolju niso prijazne. A glede na vedno večjo željo, da se zagotavljajo okolju prijazne rešitve tudi v tisku, so določeni proizvajalci tiskalnikov pričeli uporabljati barve, ki so brez škodljivih topil in so ekološko neoporečne.


Tisk s takimi barvami je primeren tudi za zdravstvene ustanove, vrtce, šole,


… skratka za prostore, v katerih se nahajajo otroci, bolniki in starejše osebe. Prav tako je tisk s temi barvami primeren za označevanje živil v živilsko-prehrambni industriji in seveda tudi trgovinah.

Kaj pa cena takih izdelkov

Zagotovo pomislite tukaj na razliko v ceni med »navadnim« in »bio« izdelkom, ki ga vidite na prodajni polici trgovine. Vsi potrošniki vemo, da so izdelki z oznako »bio« cenovno pozicionirani nekoliko višje, kot primerljivi izdelki, ki oznake »bio« nimajo. Večina te razlike nastane zaradi pridelave oz. proizvodnje »bio« izdelkov, ki je povezana z višjimi stroški.

Pri tisku je nekoliko drugače. Cene folij za nalepke, ki ne vsebujejo PVC, se gibljejo na isti ravni, kot folije, ki vsebujejo PVC. Do razlike pa pride pri ceni barve in tiska. Že nakup tiskalnika, ki uporablja ekološke barve, za podjetje predstavlja višji strošek, prav tako tudi barva, ki se v takem stroju uporablja. Ker pa bi bila podjetja, ki tak tisk ponujajo na trgu cenovno manj konkurenčna, se večina podjetij, ki ponujajo tisk z ekološkimi barvami, odločajo da cene tiska prilagodijo tržnim cenam.

To za kupce nalepk pomeni, da lahko naročijo popolnoma ekološke nalepke po primerljivi ceni, kot jo plačujejo za nalepke, ki vsebujejo PVC, neekološka lepila in na katere se tiska s solventnimi barvami, ki tudi niso ekološke.

Kakšna pa je razlika

Seveda obstajajo tudi razlike. PVC folije so namenjene za kratkoročno, srednjeročno in tudi dolgoročno uporabnost. Ekološko sprejemljive folije pa so primerne za kratkoročno in srednjeročno uporabnost. Druga razlika je v tem, da se PVC folije lahko uporabljajo tudi za ukrivljene površine, medtem ko se ekološko sprejemljive folije lahko uporabljajo za ravne in rahlo ukrivljene površine.

Uporabnost ekoloških izdelkov tiska

Preden se odločite za okolju prijazne nalepke, ki jih lahko naročiti pri nas na comTEC-u, je dobro vedeti, za kaj vse so take nalepke primerne. Tako, kot nalepke iz PVC folije so primerne za notranjo in zunanjo uporabo.

Najbolj pogosta področja uporabe okolju prijaznih nalepk pa so:

  • oglaševanje
  • kratko in srednjeročne promocije
  • POS – prodajna mesta
  • nalepke za stekla

Bodite tudi vi med tistimi, ki se lahko pohvalijo, da uporabljajo okolju prijazne nalepke.


Do konkurenčne ponudbe ali več informacij vas loči le še klik.