Stenska nalepka je ustvarjalen in inovativen način za popestritev sten v prostorih. V kombinaciji s tehnologijo digitalnega tiska v foto kakovosti in različnih materialov, ki so primerni za izdelavo samolepilnih fototapet, se odpirajo možnosti, zadovoljiti tudi najbolj zahtevne stranke.


Stenska nalepka ima dolgo zgodovino in sega v 16. stoletje, ko so večinoma krasile hiše trgovcev. Izdelava je bila ročna in dolgotrajna. Prve strojno izdelane so se pričele pojavljati v sredini 19. stoletja in v začetku 20. stoletju se je uporaba razširila med vse družbene sloje, od najbogatejših do najrevnejših. Vsi so želeli imeti dekoracijo na stenah. Do konca 20. stoletja so bili vzorci na fototapetah večinoma v naprej določeni, izdelane so bile iz papirja, namestitev na stene pa je potekala s pomočjo tapetnega lepila.

Z razvojem digitalnega tiska v zadnjem desetletju, predvsem kakovostjo tiska, ki je v foto kvaliteti, je prišlo do novih uporabnosti za fototapete. Le-te nimajo več zgolj v naprej določenih vzorcev in motivov, temveč jih je možno izdelovati individualno, po željah posamezne stranke. Danes obstajajo na internetu zbirke fotografij in drugih različnih motivov, ki se lahko natisnejo. Prav tako čedalje več fotografov, oblikovalcev in modnih kreatorjev prispeva svoje motive, ki se lahko uporabijo za izdelavo fototapet.

Do razvoja pa je prišlo tudi na področju materialov, ki se uporabljajo za fototapete. Če so bile te v svojih začetkih in do druge polovice 20. stoletja večinoma izdelane iz papirja, se v zadnjem času uporabljajo samolepilni materiali. Ti omogočajo enostavno namestitev fototapet na steno, saj ne zahtevajo uporabe tapetnega lepila.  Materiali imajo gladko ali strukturirano površino, kar poskrbi za edinstven izgled. Pri vseh gladkih materialih za fototapete je možna tudi UV in mehanska zaščita grafike, kar podaljšuje življenjsko dobo na eni strani, na drugi strani pa poskrbi za lažje vzdrževanje ter uporabnost fototapet tudi v prostorih z višjo vlago. Večina materialov ima tudi certifikat o negorljivosti.


Tudi pri comTEC-u se zavedamo pomembnosti lepo dekoriranih sten v stanovanjih, poslovnih prostorih, muzejih, knjižnicah, …


Zaradi tega vam v svoji ponudbi nudimo širok nabor različnih samolepilnih materialov za izdelavo stenskih nalepk v različnih cenovnih razredih ter različne obstojnosti. Najnovejši tiskalniki poskrbijo, da so vaši motivi natisnjeni v najboljši foto kakovosti, z barvami, ki ne vsebujejo škodljivih topil in so primerne tudi za označevanja v vrtcih, šolah, bolnišnicah, zdravstvenih domovih, restavracijah …

Nudimo vam pomoč in vam svetujemo pri izbiri materialov, primernih motivov ali fotografij. Poleg tiska in natančnega avtomatiziranega izreza na mero, pa vam naši strokovnjaki z veseljem stensko nalepko tudi namestijo.